Waarom is het project ‘Waarde(n) van Groenten en Fruit’ opgestart?

 

Steeds meer Nederlanders krijgen last van een welvaartsziekte (zoals diabetes type 2 of hart- en vaatziekten). Uit grote bevolkingsonderzoeken blijkt dat het consumeren van groenten en fruit positief kan bijdragen aan de gezondheid, maar het is niet duidelijk in hoeverre welke producten nu verantwoordelijk zijn voor welke gezondheidseffecten.

Consumenten worden zich steeds bewuster van de invloed van voeding op hun gezondheid, maar omdat het nu voor bedrijven lastig is om uit te leggen wat er precies in hun product zit en waarom deze dus gezond zijn, wordt nog niet genoeg gebruik gemaakt van de potentie van groenten en fruit.

 

Welke groenten/fruitsoorten worden onderzocht?

Tomaat, wortel, champignon, broccoli/broccocress.

De soorten worden later in het project verder gespecificeerd.

 

Welke partners nemen deel aan het project?

Bedrijven: Takii, Scelta Mushrooms, Brightlands Campus Greenport Venlo, Koppert Biological Systems, Brightlabs, Bejo, Omnigen, Innovation Quarter, VanRijsingenGreen, Best Fresh Group, Delphy, Koppert Cress, Groen Agro Control, BASF vegetable seeds - Nunhems

Kennisinstellingen: HAS Hogeschool, Avans Hogeschool, Maastricht University, Stichting Control in Food & Flowers

 

Hoe ziet de samenwerking eruit?

Het project is onderverdeeld in 5 werkpakketten:

•             WP1. Selectie van modelgewassen en inhoudsstoffen

•             WP2 Ontwikkeling innovatieve meetmethode inhoudsstoffen

•             WP3. Innovatieve aanpak gezondheidsclaims (challenge testen)

•             WP4. Eerste verkenning van het stappenplan

•             WP5. Communicatie en disseminatie

 

 

Kan ik ook deelnemen aan het project?

Voor informatie en mogelijkheden met betrekking tot deelname aan het project kan contact worden opgenomen met Iseli de Waard, Programma Manager R&D van Brightlands Campus Greenport Venlo: iseli.dewaard@brightlands.com

 

Wie is de doelgroep van het project?

Het project heeft drie gedefinieerde doelgroepen:

  • Toekomstige gebruikers van de innovatie/vernieuwing: de consortium partijen met hun medewerkers en hun achterban en de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.
  • Kennisinstellingen: wetenschappers, experts en studenten in het werkveld van agro-food, tuinbouw, techniek, gezondheid(szorg), voedingswetenschappen, recht en aanverwanten.
  • Overige belanghebbenden: Onder overige belanghebbenden vallen:
    • Stakeholders / economische clusters
    • Belangenverenigingen
    • Pers (landelijk & regionaal)
    • Overheden (landelijk & regionaal)
    • Consumenten

 

Welke meetmethoden worden gebruikt?

Het verbeteren van de meetmethoden voor inhoudsstoffen is onderdeel van het project. Bestaande methoden worden geoptimaliseerd en de mogelijkheden van nieuwe methoden worden verkend. Dat geldt ook voor de gezondheidsmetingen: dit project richt zich juist op het ontwikkelen van nieuwe methoden voor het vaststellen van gezondheid.

 

Zijn er al resultaten, zo ja, waar kan ik ze vinden?

Het project bevindt zich momenteel in de onderzoeks- en analyse fase. Resultaten worden gepubliceerd op www.waardenvangroentenenfruit.nl.

 

Wanneer worden de eerste resultaten verwacht?

Eind 2020.

 

Hoe kan ik op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de ontwikkelingen?

Laat je e-mailadres achter op www.waardenvangroentenenfruit.nl/contact om op de hoogte te blijven van de laatste nieuws en de ontwikkelingen.

 

Hoe is het project gefinancierd?

Naast private investeringen vanuit de deelnemende bedrijven, ontvangt dit project financiële steun van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Binnen de Topsector werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid samen aan innovaties op het gebied van duurzame productie van gezond en veilig voedsel en de ontwikkeling van een gezonde, groene leefomgeving.

Neem contact op


Nieuws


  • Van cress tot claim

  • Groente heeft al op korte termijn effect op het menselijk lichaam

    Presentatie eindresultaten topsectorproject ‘De Waarde(n) van Groenten en Fruit’
  • Teler bepaalt in de toekomst sneller, goedkoper én zelf de concentratiewaarden in zijn groente en fruit

  • Slotsymposium Op weg naar de échte waarde van groente en fruit!

    Donderdag 17 november @Brightlands Campus Greenport Venlo

 

Zoeken


 

Antwoorden op diverse vragen kunt u vinden in onze FAQ.

Copyright 2025 - De Waarde(n) van Groenten en Fruit - WVGF
Inloggen | Ziber Website | Design by Bejo