Resultaten


WP1 | Selectie van modelgewassen en inhoudsstoffen

Op basis van literatuurstudie en aanwezige kennis bij deelnemende partners wordt een overzicht gemaakt van potentieel interessante inhoudsstoffen. Gekeken wordt van welke stoffen er aanwijzingen zijn dat ze de gezondheid positief kunnen beïnvloeden, zoals het tegengaan van chronische onstekingen, en in welke versproducten deze stoffen veel voorkomen. Ook het kunnen combineren van stoffen (extractie, detectie) en de aanwezigheid ervan in meerdere verse producten zullen de uiteindelijke keuze beïnvloeden.

Van belang is dat de inhoudsstoffen gekoppeld kunnen worden aan bestaande challenge modellen. Tijdens het project wordt gekeken naar de stappen die nog gemaakt moeten worden voor het verder ontwikkelen van een challenge model.

 

WP2 | Ontwikkeling innovatieve meetmethode inhoudsstoffen

Voor de in WP1 geselecteerde inhoudsstoffen en producten worden bestaande meetmethoden vergeleken (extractie, detectie) en methoden voor verschillende stoffen waar mogelijk gecombineerd. De bedoeling is te komen tot een innovatieve aanpak die valide en betrouwbaar is, vergelijkingen tussen metingen en labs mogelijk maakt en tegen marktgunstige tarieven toepasbaar is.

Op dit moment ontbreekt inzicht in de bandbreedte van de voedingswaarde van groente en fruit als gevolg van cultivar (genetica) en teeltmethode (omgevingsinvloeden). Voor de in WP1 gekozen producten en inhoudsstoffen zullen teeltproeven met verschillende rassen worden gedaan om daar meer inzicht in te krijgen.

WP3 | Innovatieve aanpak gezondheidsclaims

Het ontwikkelen en operationaliseren van een stappenplan om tot onderbouwde aanbevelingen te komen voor het wel of niet onderzoeken van een gezondheidsclaim van een specifieke stof. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van het challenge model om de oorzaak-verband relatie tussen inname en gezondheidseffect te testen, in plaats van direct te kiezen voor een gerandomiseerde klinische studie.

Onderdelen van dit werkpakket zijn:

  1. Verkenning welke te meten homeostaseveranderingen meegenomen dienen te worden
  2. Samenstelling en eerste tests van componenten van het challenge model

 

WP4 | Eerste verkenning van het stappenplan

Resultaten uit WP2 en WP3 worden in dit werkpakket gecombineerd. Het onderzoek moet duidelijk maken wat de randvoorwaarden en mogelijkheden zijn voor verdere ontwikkeling van het stappenplan, om te komen tot een gezondheidsclaim. Een eerste onderzoek met een challenge model, één geselecteerd product met één geselecteerd actieve stof, vindt plaats om de mogelijkheden van deze aanpak te verkennen.

Onderdelen van dit werkpakket zijn:

  1. Proof of principle: challenge model testen met geselecteerde voedingsstof
  2. Regulatory barrier analysis: verkenning van juridische randvoorwaarden
  3. Overzicht van benodigde data nodig om tot een gezondheidsclaim te komen

 

WP5 | Communicatie en Disseminatie

In dit werkpakket vindt de coördinatie van de communicatie plaats naar de toekomstige gebruikers van de resultaten, de wetenschappelijke gemeenschap en overige belanghebbenden. Naast de publicatie van persberichten en artikelen zal ook een website worden onderhouden.

 

 

Neem contact op


Nieuws


  • Van cress tot claim

  • Groente heeft al op korte termijn effect op het menselijk lichaam

    Presentatie eindresultaten topsectorproject ‘De Waarde(n) van Groenten en Fruit’
  • Teler bepaalt in de toekomst sneller, goedkoper én zelf de concentratiewaarden in zijn groente en fruit

  • Slotsymposium Op weg naar de échte waarde van groente en fruit!

    Donderdag 17 november @Brightlands Campus Greenport Venlo

 

Zoeken


 

Antwoorden op diverse vragen kunt u vinden in onze FAQ.

Copyright 2023 - De Waarde(n) van Groenten en Fruit - WVGF
Inloggen | Webbly - mooie websites | Ziber - Mobiele website met CMS | Design by Bejo