overzicht

Exploring nature never stops!

Coloured carrots
Carrot Astralis
Danielle in Redi veld
White cabbage
Coolwraps
  • Coloured carrots
  • Carrot Astralis
  • Danielle in Redi veld
  • White cabbage
  • Coolwraps

Groente en fruit zijn gezond, dat is bekend. Ze zijn een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Maar wat zit er nu precies in en wat voor effect hebben die stoffen op je gezondheid? Daar proberen bedrijven, onderzoekers en studenten achter te komen via het topsectorproject ‘De Waarde(n) van Groenten en Fruit’. Bejo is een van die bedrijven. “Het is belangrijk dat groenten lekker smaken en gezond zijn. Dat laatste meten we in dit project.”

Bejo is specialist in de veredeling, productie en verkoop van groentezaden. Het bedrijf heeft meer dan veertig gewassen en duizend rassen in hun assortiment die de hele wereld overgaan.

“Groente eten is altijd gezond, maar de ene wortel is de andere niet”, vertelt Daniëlle Bruin, food & value chain manager bij Bejo. “Er zijn bijvoorbeeld meer dan honderddertig wortelrassen die verschillen qua inhoudsstoffen en we weten nu nog echt te weinig over wat die inhoudsstoffen kunnen doen voor de gezondheid van de mens.”

Consumenten worden zich steeds bewuster van de invloed van voeding op hun gezondheid, maar omdat het nu voor bedrijven lastig is om uit te leggen wat er precies in hun product zit en waarom deze dus gezond zijn, wordt nog niet genoeg gebruik gemaakt van de potentie van groenten en fruit. Via het topsectorproject ‘De Waarde(n) van Groenten en Fruit’ worden de uiteenlopende effecten van verschillende inhoudsstoffen uit groenten en fruit gemeten. De informatie die hieruit rolt, stelt bedrijven in staat om te communiceren over de voedingsstoffen in groenten en fruit.

In dit project wordt er gekeken naar lycopeen, een stof die van nature in wortel en tomaat zit en werkt als een antioxidant in het menselijk lichaam. Het voorkomt schade in lichaamscellen die ontstaat door oxidatie en het heeft op de lange termijn dus een positief effect op je gezondheid. Daarnaast worden ook de glucosinolaten in de verschillende koolsoorten onder de loep genomen. Deze stoffen zorgen voor de specifieke smaak van kool en beschermen het gewas tegen insecten en larven. Specifieke afbraakproducten van glucosinolaten, zoals sulforafaan kunnen helpen bij het remmen van ontstekingen in het menselijk lichaam.

Wortel en kool
Bij Bejo ligt de nadruk op de wortel en de kool, twee gewassen waar het bedrijf van oudsher sterk in is. “We doen met dit onderzoek mee omdat we met onze producten graag een bijdrage willen leveren aan een gezondere levensstijl. Wat zit er in onze groente en waarom is het gezond? Als we dit kunnen bewijzen en onderbouwen, kunnen we onze producten nog beter vermarkten. Ons motto is niet voor niets ‘Exploring nature never stops’. We blijven ontdekken wat we nog meer kunnen doen met wat ons gegeven is door de natuur.”

Lange adem
Binnen dit project wordt er intensief samengewerkt tussen teelt- en handelsbedrijven, onderzoek,  onderwijs en Brightlands Campus Greenport Venlo. “We zitten in hetzelfde vakgebied, maar allemaal met een ander specialisme. Iedere partner brengt zijn eigen expertise mee. Wij leveren als Bejo kennis over de gewassen, zorgen voor de gewassen en denken mee over hoe je het onderzoek het beste kunt aanpakken.”

Het onderzoek vergt volgens Daniëlle wel een lange adem van alle partijen. “Onze groenten groeien in de vollegrond. Het is geen gecontroleerde omgeving zoals een kas, dus je moet rekening houden met het klimaat: ieder seizoen is weer anders qua teeltomstandigheden. We weten inmiddels dat in de samenstelling van een groente voor zestig procent genetisch bepaald is en voor veertig procent afhankelijk is van andere invloeden zoals water, zon, stress, bodem etc. Je moet dus minimaal drie jaar achter elkaar hetzelfde onderzoek doen om betrouwbare cijfers te krijgen.”

Lekker en gezond
Het project loopt nu drie jaar en er zijn flinke stappen gezet. Volgens Danielle zijn er verschillen gemeten in de inhoudsstoffen bij de verschillende kool- en wortelrassen. Deze resultaten worden nu getest in een challengemodel dat kijkt naar de oorzaken en verbanden tussen het innemen van bepaalde voedingsstoffen en gezondheidseffecten. Het doel is om hiermee de gezondheidseffecten van groente en fruit wetenschappelijk aan te tonen. “Het zou toch geweldig zijn als we via dit project een bijdrage kunnen leveren aan het gezond houden van mensen waardoor welvaartsziekten verminderen, ziektekosten omlaag gaan en mensen een gezondere levensstijl krijgen. Met groente en fruit die lekker én gezond zijn.”

Overig nieuws


29-11-2022 - Van cress tot claim
21-11-2022 - Groente heeft al op korte termijn effect op het menselijk lichaam
27-10-2022 - Teler bepaalt in de toekomst sneller, goedkoper én zelf de concentratiewaarden in zijn groente en fruit
12-10-2022 - Slotsymposium Op weg naar de échte waarde van groente en fruit!
09-05-2022 - Interview met Hidde van Steenwijk
22-03-2022 - Valstar
02-12-2021 - Op zoek naar de geheimen van de tomaat
19-10-2021 - Giftig voor insecten, gezond voor de mens
12-05-2021 - Beta-glucanen uit champignons: voeding of medicijn?
23-03-2021 - Introductie Bejo
03-03-2021 - Weet wat er in je voedsel zit!
05-01-2021 - "Groente en fruit zijn gezond en dat gaan we bewijzen"
06-10-2020 - Gezond of ziek? De tomaat weet raad
11-03-2020 - De ‘gezonde apotheek’
25-11-2019 - Takii
27-05-2019 - Scelta Mushrooms
15-04-2019 - Project ‘De Waarde(n) van Groenten en Fruit’
15-04-2019 - Groenten en fruit als medicijn?
10-04-2019 - Brightlands Campus
10-04-2019 - Koppert
10-04-2019 - Brightlabs
10-04-2019 - Bejo
10-04-2019 - Avans
10-04-2019 - InnovationQuarter
10-04-2019 - Omnigen
10-04-2019 - HAS green academy
10-04-2019 - Best Fresh Group
10-04-2019 - VanRijsingenGreen
10-04-2019 - Delphy
10-04-2019 - Koppert Cress

Neem contact op


Nieuws


  • Van cress tot claim

  • Groente heeft al op korte termijn effect op het menselijk lichaam

    Presentatie eindresultaten topsectorproject ‘De Waarde(n) van Groenten en Fruit’
  • Teler bepaalt in de toekomst sneller, goedkoper én zelf de concentratiewaarden in zijn groente en fruit

  • Slotsymposium Op weg naar de échte waarde van groente en fruit!

    Donderdag 17 november @Brightlands Campus Greenport Venlo

 

Zoeken


 

Antwoorden op diverse vragen kunt u vinden in onze FAQ.

Copyright 2023 - De Waarde(n) van Groenten en Fruit - WVGF
Inloggen | Webbly - mooie websites | Ziber - Website software | Design by Bejo