overzicht

Gezond of ziek? De tomaat weet raad

Tomaat-WVGF

Lycopeen is één van de bekendste stoffen uit tomaat en er is al veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van deze voedingsstof. In het kader van het Topsectorproject De Waarde(n) van Groenten & Fruit heeft Hidde van Steenwijk, onderzoeker bij de Universiteit Maastricht, de gezondheidseffecten van lycopeen bestudeerd. Daarbij keek hij naar het effect van lycopeen op ontstekingswaarden, omdat zulke ontstekingswaarden een negatieve invloed lijken te hebben op de ontwikkeling van welvaartsziekten zoals diabetes type II.

Het verband tussen lycopeen en ontstekingen

Het onderzoek van van Steenwijk laat zien dat patiënten met hogere ontstekingswaarden (in diverse ziekten) ook lagere lycopeenconcentraties in het bloed hebben. Vermindering van circulerend lycopeen kan een van de eerste tekenen zijn van chronische ontsteking. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat een verhoging van de lycopeenconcentratie (door bijvoorbeeld een aantal weken meer lycopeen te consumeren) deze ontstekingen niet direct vermindert.

Gezond eten is beter dan een supplement

De resultaten van dit onderzoek laten daarmee zien dat het zowel van belang is om al gezond te eten als je je gezond voelt, maar ook dat de combinatie van verschillende bioactieve stoffen van belang is voor de gezondheidseffecten van groenten en fruit. Omdat je met een product als tomaat meer dan lycopeen binnenkrijgt, lijkt het daarom gezonder om in plaats van een supplement met lycopeen te slikken, je lycopeengehalte op peil te houden door tomaten te eten.

 

Lees de complete studie!

Overig nieuws


29-11-2022 - Van cress tot claim
21-11-2022 - Groente heeft al op korte termijn effect op het menselijk lichaam
27-10-2022 - Teler bepaalt in de toekomst sneller, goedkoper én zelf de concentratiewaarden in zijn groente en fruit
12-10-2022 - Slotsymposium Op weg naar de échte waarde van groente en fruit!
18-07-2022 - Exploring nature never stops!
09-05-2022 - Interview met Hidde van Steenwijk
22-03-2022 - Valstar
02-12-2021 - Op zoek naar de geheimen van de tomaat
19-10-2021 - Giftig voor insecten, gezond voor de mens
12-05-2021 - Beta-glucanen uit champignons: voeding of medicijn?
23-03-2021 - Introductie Bejo
03-03-2021 - Weet wat er in je voedsel zit!
05-01-2021 - "Groente en fruit zijn gezond en dat gaan we bewijzen"
11-03-2020 - De ‘gezonde apotheek’
25-11-2019 - Takii
27-05-2019 - Scelta Mushrooms
15-04-2019 - Project ‘De Waarde(n) van Groenten en Fruit’
15-04-2019 - Groenten en fruit als medicijn?
10-04-2019 - Brightlands Campus
10-04-2019 - Koppert
10-04-2019 - Brightlabs
10-04-2019 - Bejo
10-04-2019 - Avans
10-04-2019 - InnovationQuarter
10-04-2019 - Omnigen
10-04-2019 - HAS green academy
10-04-2019 - Best Fresh Group
10-04-2019 - VanRijsingenGreen
10-04-2019 - Delphy
10-04-2019 - Koppert Cress

Neem contact op


Nieuws


  • Van cress tot claim

  • Groente heeft al op korte termijn effect op het menselijk lichaam

    Presentatie eindresultaten topsectorproject ‘De Waarde(n) van Groenten en Fruit’
  • Teler bepaalt in de toekomst sneller, goedkoper én zelf de concentratiewaarden in zijn groente en fruit

  • Slotsymposium Op weg naar de échte waarde van groente en fruit!

    Donderdag 17 november @Brightlands Campus Greenport Venlo

 

Zoeken


 

Antwoorden op diverse vragen kunt u vinden in onze FAQ.

Copyright 2023 - De Waarde(n) van Groenten en Fruit - WVGF
Inloggen | Webbly - Design websites | Ziber - Mobiele website met CMS | Design by Bejo