overzicht

Gezond of ziek? De tomaat weet raad

Tomaat-WVGF

Lycopeen is één van de bekendste stoffen uit tomaat en er is al veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van deze voedingsstof. In het kader van het Topsectorproject De Waarde(n) van Groenten & Fruit heeft Hidde van Steenwijk, onderzoeker bij de Universiteit Maastricht, de gezondheidseffecten van lycopeen bestudeerd. Daarbij keek hij naar het effect van lycopeen op ontstekingswaarden, omdat zulke ontstekingswaarden een negatieve invloed lijken te hebben op de ontwikkeling van welvaartsziekten zoals diabetes type II.

Het verband tussen lycopeen en ontstekingen

Het onderzoek van van Steenwijk laat zien dat patiënten met hogere ontstekingswaarden (in diverse ziekten) ook lagere lycopeenconcentraties in het bloed hebben. Vermindering van circulerend lycopeen kan een van de eerste tekenen zijn van chronische ontsteking. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat een verhoging van de lycopeenconcentratie (door bijvoorbeeld een aantal weken meer lycopeen te consumeren) deze ontstekingen niet direct vermindert.

Gezond eten is beter dan een supplement

De resultaten van dit onderzoek laten daarmee zien dat het zowel van belang is om al gezond te eten als je je gezond voelt, maar ook dat de combinatie van verschillende bioactieve stoffen van belang is voor de gezondheidseffecten van groenten en fruit. Omdat je met een product als tomaat meer dan lycopeen binnenkrijgt, lijkt het daarom gezonder om in plaats van een supplement met lycopeen te slikken, je lycopeengehalte op peil te houden door tomaten te eten.

 

Lees de complete studie!

Overig nieuws


03-03-2021 - Weet wat er in je voedsel zit!
05-01-2021 - "Groente en fruit zijn gezond en dat gaan we bewijzen"
11-03-2020 - De ‘gezonde apotheek’
25-11-2019 - Takii
27-05-2019 - Scelta Mushrooms
15-04-2019 - Project ‘De Waarde(n) van Groenten en Fruit’
15-04-2019 - Groenten en fruit als medicijn?
10-04-2019 - Brightlands Campus
10-04-2019 - Koppert
10-04-2019 - Brightlabs
10-04-2019 - Bejo
10-04-2019 - Avans
10-04-2019 - InnovationQuarter
10-04-2019 - Omnigen
10-04-2019 - HAS Hogeschool
10-04-2019 - Best Fresh Group
10-04-2019 - VanRijsingenGreen
10-04-2019 - Delphy
10-04-2019 - Koppert Cress
10-04-2019 - Stichting Control in Food & Flowers
10-04-2019 - Groen Agro Control
10-04-2019 - Maastricht University
10-04-2019 - Nunhems

Neem contact op


Nieuws


  • Weet wat er in je voedsel zit!

    26 februari 2021
  • "Groente en fruit zijn gezond en dat gaan we bewijzen"

    Onderzoeker wil gezondheidseffecten vatten in model
  • Gezond of ziek? De tomaat weet raad

  • De ‘gezonde apotheek’

    Op zoek naar de waarde(n) van groente en fruit

 

Zoeken


 

Antwoorden op diverse vragen kunt u vinden in onze FAQ.

Copyright 2021 - De Waarde(n) van Groenten en Fruit - WVGF
Inloggen | Webbly - Design websites | Ziber - Mobiele website met CMS | Design by Bejo Zaden B.V.