Groente en fruit zijn gezond, dat is bekend. Ze zijn een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Maar wat zit er nu precies in en wat voor effect hebben die stoffen op je gezondheid? Daar proberen bedrijven, onderzoekers en studenten achter te komen via het topsectorproject ‘De Waarde(n) van Groenten en Fruit’. Bejo is een van die bedrijven. “Het is belangrijk dat groenten lekker smaken en gezond zijn. Dat laatste meten we in dit project.”
Bejo is specialist in de veredeling, productie en verkoop van groentezaden. Het bedrijf heeft meer dan veertig gewassen en duizend rassen in hun assortiment die de hele wereld overgaan.
“Groente eten is altijd gezond, maar de ene wortel is de andere niet”, vertelt Daniëlle Bruin, food & value chain manager bij Bejo. “Er zijn bijvoorbeeld meer dan honderddertig wortelrassen die verschillen qua inhoudsstoffen en we weten nu nog echt te weinig over wat die inhoudsstoffen kunnen doen voor de gezondheid van de mens.”
Consumenten worden zich steeds bewuster van de invloed van voeding op hun gezondheid, maar omdat het nu voor bedrijven lastig is om uit te leggen wat er precies in hun product zit en waarom deze dus gezond zijn, wordt nog niet genoeg gebruik gemaakt van de potentie van groenten en fruit. Via het topsectorproject ‘De Waarde(n) van Groenten en Fruit’ worden de uiteenlopende effecten van verschillende inhoudsstoffen uit groenten en fruit gemeten. De informatie die hieruit rolt, stelt bedrijven in staat om te communiceren over de voedingsstoffen in groenten en fruit.
In dit project wordt er gekeken naar lycopeen, een stof die van nature in wortel en tomaat zit en werkt als een antioxidant in het menselijk lichaam. Het voorkomt schade in lichaamscellen die ontstaat door oxidatie en het heeft op de lange termijn dus een positief effect op je gezondheid. Daarnaast worden ook de glucosinolaten in de verschillende koolsoorten onder de loep genomen. Deze stoffen zorgen voor de specifieke smaak van kool en beschermen het gewas tegen insecten en larven. Specifieke afbraakproducten van glucosinolaten, zoals sulforafaan kunnen helpen bij het remmen van ontstekingen in het menselijk lichaam.
Wortel en kool
Bij Bejo ligt de nadruk op de wortel en de kool, twee gewassen waar het bedrijf van oudsher sterk in is. “We doen met dit onderzoek mee omdat we met onze producten graag een bijdrage willen leveren aan een gezondere levensstijl. Wat zit er in onze groente en waarom is het gezond? Als we dit kunnen bewijzen en onderbouwen, kunnen we onze producten nog beter vermarkten. Ons motto is niet voor niets ‘Exploring nature never stops’. We blijven ontdekken wat we nog meer kunnen doen met wat ons gegeven is door de natuur.”
Lange adem
Binnen dit project wordt er intensief samengewerkt tussen teelt- en handelsbedrijven, onderzoek, onderwijs en Brightlands Campus Greenport Venlo. “We zitten in hetzelfde vakgebied, maar allemaal met een ander specialisme. Iedere partner brengt zijn eigen expertise mee. Wij leveren als Bejo kennis over de gewassen, zorgen voor de gewassen en denken mee over hoe je het onderzoek het beste kunt aanpakken.”
Het onderzoek vergt volgens Daniëlle wel een lange adem van alle partijen. “Onze groenten groeien in de vollegrond. Het is geen gecontroleerde omgeving zoals een kas, dus je moet rekening houden met het klimaat: ieder seizoen is weer anders qua teeltomstandigheden. We weten inmiddels dat in de samenstelling van een groente voor zestig procent genetisch bepaald is en voor veertig procent afhankelijk is van andere invloeden zoals water, zon, stress, bodem etc. Je moet dus minimaal drie jaar achter elkaar hetzelfde onderzoek doen om betrouwbare cijfers te krijgen.”
Lekker en gezond
Het project loopt nu drie jaar en er zijn flinke stappen gezet. Volgens Danielle zijn er verschillen gemeten in de inhoudsstoffen bij de verschillende kool- en wortelrassen. Deze resultaten worden nu getest in een challengemodel dat kijkt naar de oorzaken en verbanden tussen het innemen van bepaalde voedingsstoffen en gezondheidseffecten. Het doel is om hiermee de gezondheidseffecten van groente en fruit wetenschappelijk aan te tonen. “Het zou toch geweldig zijn als we via dit project een bijdrage kunnen leveren aan het gezond houden van mensen waardoor welvaartsziekten verminderen, ziektekosten omlaag gaan en mensen een gezondere levensstijl krijgen. Met groente en fruit die lekker én gezond zijn.”